Peguam Cerai Online

Peguam Cerai Online

Kami faham. Memang susah kalau nak cari peguam cerai syariah secara online. Kebanyakan firma guaman memerlukan seseorang itu buat temujanji dan berjumpa di pejabat untuk konsultasi. Anda tak punya masa. Tambahan lagi, hati dan fikiran anda sekarang mungkin sedang rasa tak tenteram. Izinkan kami bantu setakat yang termampu.

Kenapa buat Peguam Cerai Online?

Peguam cerai syariah Kami buat Peguam Cerai Online ini kerana terbaca banyak kisah rumah tangga oleh orang-orang yang beragama Islam di laman Facebook. Kami tahu, ramai yang mengalamai masalah perkahwinan. Tak tahu mana nak tuju.

Tahniah!

Allah telah gerakkan hati anda untuk datang ke sini. Anda sebenarnya berada di jalan yang betul. Kami di sini akan cuba sedaya upaya untuk bantu anda untuk dapatkan peguam kes cerai di Malaysia. Boleh hubungi kami seperti di bawah.

Apa kaitan Peguam Cerai dan hak penjagaan anak?

Peguam untuk kes cerai Jangan ambil ringan tentang perkara ini. Bila bercerai, antara pergaduhan yang selalu terjadi ialah berkaitan hak penjagaan anak. Contohnya:

 • Isteri mahu hak penjagaan anak sepenuhnya
 • Suami juga mahukan hak penjagaan anak sepenuhnya
 • Masing-masing tak mahu mengalah

Sekiranya anda berurusan dengan pihak peguam yang berpengalaman, perkara ini boleh dibincang. Memanglah akan timbul rasa tidak puas hati. Namun, setidak-tidaknya perkara yang melibat anak ini boleh selesai cara baik. Apa-apa pun, yang lebih penting ialah selesaikan dahulu urusan kes cerai ini. Jika tidak pasti, boleh rujuk Mahkamah Syariah.

Bukankah sudah ada Peguam Cerai kerajaan?

Betul, memang ada peguam cerai yang disediakan oleh kerajaan. Namun, anda pun tahu. Kes cerai sangat tinggi di Malaysia. Maka, kebanyakan peguam-peguam ini sangat sibuk untuk menguruskan kes perceraian sedia ada. Jadi, jika ada sedikit bajet, kami cadangkan anda dapatkan nasihat dari peguam syarie dari firma lain.

Peguam Cerai Syariah ini sesuai untuk siapa?

Peguam syarie cerai Sejujurnya, konsultasi dengan peguam cerai syariah ini selalunya melibatkan kaum wanita. Walau bagaimanapun, ada sahaja golongan lelaki yang engage dengan peguam. Secara ringkasnya, peguam cerai syariah ini sesuai untuk:

 • Isteri yang mahu tuntut fasakh
 • Suami yang sudah melafazkan cerai
 • Suami yang mahu melafazkan cerai di mahkamah
 • Suami atau isteri yang mendapati pasangannya curang
 • Isteri yang mahu mendapatkan pandangan tentang suami yang tak ada kerja tetap
 • Mempunyai masalah kewangan dalam rumahtangga, seperti hutang yang bertimbun
 • Isteri yang didera oleh suami: fizikal, mental dan emosi
 • Suami atau isteri yang tidak solat
 • Dan macam-macam lagi

Peranan Peguam Syarie

Peguam untuk hak penjagaan anak

Sekiranya kita memperkatakan tentang Peguam Syarie, tergambar dibenak kita bahawa Peguam Syarie ini adalah seseorang yang menjadi peguam membela anak guamannya di Mahkamah Syariah di dalam kes-kes yang Mahkamah Syariah mempunyai bidangkuasa.

Pelanggan atau anak guaman biasanya mengharapkan perkhidmatan sepenuhnya dari peguamnya.

Dengan harapan dari anakguam tersebut timbul persoalan samada Peguam Syarie yang dilantik oleh anakguam tersebut akan membela anakguamnya tanpa mengira samada anakguam mereka itu benar atau salah.

Di dalam menentukan bahawa samada seseorang Peguam Syarie itu dapat menyempurnakan tugasnya sebagai Peguam Syarie amanah Allah hendaklah diutamakan.

Di dalam menjalankan amanah Allah ini seorang Peguam Syarie hendaklah meletakkan pada dirinya suatu sikap untuk menegakkan keadilan serta menentang sebarang kezaliman termasuk tidak bersekongkol dengan kezaliman.

Sehubungan dengan itu Peguam Syarie mestilah Islam serta mempunyai roh atau kepercayaan Islam bagi menentang segala kezaliman serta menegakkan keadilan.

Selain Peguam Syarie berperanan menegakkan kebenaran, Peguam Syarie juga berperanan menentang segala bentuk kezaliman.

Ini adalah kerana Undang-undang Islam ialah bertujuan untuk memberikan keadilan dan mengelakkan kezaliman, kepentingan individu hendaklah dipelihara di samping kepentingan masyarakat, hak individu dijamin, dipelihara dan dipertahankan, setiap pencabulan dan kezaliman hendaklah dielakkan dan dihapuskan.

Peguam Syarie juga bertindak sebagai wakil anak guamannya di dalam sesuatu pertikaian. Ini bermakna, kesahihan lantikan Peguam Syarie, tugas dan tanggungjwab, kuasa dan peranannya adalah tertakluk kepada prinsip-prinsip wakalah.

Umumnya hubungan di antara Peguam Syarie dengan anak guamnya adalah hubungan di antara wakilnya dengan yang mewakilkan berdasarkan prinsip wakalah di dalam Islam.

Berapa kos peguam kes cerai online?

Kos peguam cerai

Sebenarnya, kos peguam cerai adalah bergantung kepada firma terbabit. Tidak ada kos yang tetap. Untuk memudahkan urusan pertanyaan, kongsikan borang di bawah untuk anda isi.

Leave a Comment